Gå till Startsida
Sök (mobil)

Konst och museum

Spännande konstupplevelser och ett museum unikt i sitt slag. Här är tre kulturpärlor du inte får missa när du besöker Sandviken!

Sandvikens konsthall

Upplev samtidskonst på Sandvikens konsthall

I Kulturcentrum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Sandvikens levande kulturhus, ligger konsthallen som är en mötesplats för visuell konst. Här hålls utställningar, vernissage, konserter och föredrag där konstnärer får möjligheten att visa upp sig och besökare får uppleva samtidskonsten. I konsthallens butik kan du handla bland annat konsthantverk, böcker, vykort och skivor. Vill du bredda kulturupplevelsen ligger stadsbiblioteket, kulturskolan och Folkets Hus under samma tak. Och varför inte förlänga besöket med en matbit på restaurang Bolaget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.?

Tallbo konstnärshem i Kungsfors

60 år konsthistoria på Tallbo i Kungsfors

I samlingarna på konstnärshemmet och ateljémuséet Tallbo ingår ett hundratal konstverk av Ecke Hedberg. Verken täcker hans drygt 60 år konstnärsliv och här finns även möbler och inredning som tillhört Ecke och hans familj. Varje sommar ordnas ett tiotal utställningar och program med sång, musik och konstföreläsningar. Är du sugen på fika efter besöket finns café med hembakat fikabröd och vill du fortsätta uppleva Eckes historia ligger hans födelseplats Kungsfors herrgård Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i närheten. Här kan du övernatta och/eller äta en bit mat i de anrika miljöerna.

Tryckpress på Rosenlöfs Tryckerimuseum i Kungsgården

Upptäck boktryckarkonsten på Rosenlöfs Tryckerimuseum

Det unika Rosenlöfs Tryckerimuseum i Kungsgården berättar den grafiska utvecklingens historia. Här får du uppleva hur en arbetsdag kunde se ut på dåtidens tryckeri. Museet är bevarat i sin helhet och du får följa processen från sätteriet, där all text sattes för hand, till tryckpressen och bokbinderiet där produkterna efterbearbetades. Är du sötsugen kan du passa på att ta en tur förbi Kungsgårdens glasscafé Mitt i går´n Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller varför inte shoppa inredning på Rustik Interiör Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller fika ekologiskt på Berglunds bageri?

Fönster i ett rum på Smedsgårdens bruksmuseum, Sandviken

Upplev dåtidens bostad på Bruksmuseet Smedsgården

På Bruksmuseet Smedsgården i stadsdelen Gamla Bruket bjuds du som besökare in till bostäder från olika tidsepoker där du får uppleva hur arbetare och förmän levde vid sekelskiftet 1900 och på 40- och 50-talet. Här finns bland annat möbler, köksutrustning, lampor och gardiner bevarade. På vinden ligger en textilkammare och det så kallade ungkarlsrummet och i byggnaden finns även ett bibliotek med litteratur av lokala författare samt ett litet skolmuseum där du får en inblick i hur elevernas skoldagar såg ut förr i tiden. Muséet har gratis inträde och du kan boka guidade turer. Sommartid hålls evenemang som allsång och teatrar i Smedsgårdens trädgård.

Upptäck mer konst och museum i Sandviken

Hittar du inte det du söker?

Äta & fika
Se & göra
Boende
Evenemang