Gå till Startsida
Sök (mobil)

Vandra i Sandviken med omnejd

Upplev unik natur i Färnebofjärdens nationalpark eller vandra Gästrikeleden som sträcker sig genom Gästrikland med historiska inslag av kulturlämningar. Här är lederna du inte får missa när du vandrar i Sandviken.

Upptäck spännande vandringsleder via Naturkartan

Person som vandrar på en spång

Spektakulär vandring på Gästrikeleden

Gästrikeleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. slingrar sig som en cirkel runtom i Gästrikland. Från Gysinge och genom Hofors och Lingbo och ner mellan Gävle och Sandviken för att slutas i Gysinge. Leden är 27 mil lång och uppdelad i 32 etapper med varierade längder. Att Norrland och söder möts märks både på växt och djurlivet och den varierade naturen där du får uppleva allt från sjöar, forsar, våtmark och djupa skogar. Längs vägen kan du bo i tält eller vindskydd men det finns även flera hotell och vandrarhem, till exempel Gysinge Wärdshus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Högbo Brukshotell Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Högbo Vandrarhem  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.att övernatta på. På besökscentrum Naturum Färnebofjärden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. erbjuds du bland annat utställningar och guidade turer anpassade för både stora och små.

Personer som paddlar i två kanadensare i en sjö

Hitta naturens smultronställen i appen Naturkartan

Med hjälp av appen naturkartan kan du hitta Gästriklands alla smultronställen när det kommer till naturnära aktiviteter som vandring, cykling, paddling och lek. Kartan innefattar även boenden, restauranger, caféer och aktiviteter i anslutning till lederna för att du ska få ut så mycket som möjligt av din upplevelse.

En person som går på en spång över en myr

Djur, natur och friluftsaktiviteter i Färnebofjärdens nationalpark

I Gysinge ligger Färnebofjärden, en av Sveriges 30 nationalparker. Här finns flera vandringsleder både i och utanför parken. De slingor som sköts av parkförvaltningen är märkta med färger och är mellan en och fyra kilometer långa. Vissa av lederna har uppsatta tavlor med information om djur och växter som finns i omgivningarna. För fågelskådaren är det här den ultimata platsen. Här finns inte mindre än 100 regelbundet häckande arter vilket är unikt i sitt slag. Gysinge är också en guldgruva för dig som är fiskeintresserad. Öring och harr brukar nappa på betet för den som testar på forsfiske.

natur Sandvikens kommun

Njut av friluftsliv och välbevarad natur i Sandvikens naturreservat

I Sandvikens kommun finns inte mindre än 16 naturreservat med varierande natur och egenskaper. Här hittar du allt från urskogsliknande skogar, tallmo, bergbranter, myrmark, mossor, grottor och ett rikt djur och växtliv. I flera av naturreservaten, till exempel i Kungsberget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Järbo, Hohällan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. nordväst om Storvik och Österbergsmuren Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Åshammar, finns möjlighet till friluftsaktiviteter som vandring, skidåkning, pauser i vindskydd och grillning på iordningsställda eldplatser.

Mer vandring

Hittar du inte det du söker?

Äta & fika
Se & göra
Boende
Evenemang