Gå till Startsida
Sök (mobil)

Bruksmiljöer i Sandvikens kommun

Häftiga naturupplevelser i välbevarat vallonbruk

Längs Tidernas väg invid Dalälven finner du vallonbruket Gysinge Bruk som under 1800-talet var ett av Sveriges ledande järnbruk. I bruksmiljön, som är en av Sveriges bäst bevarade, kan du ta en historisk promenad och få en hint om hur området såg ut förr.

Friluftsliv och hantverk i Högbo bruk

Högbo bruk var under 1600-talet ett centrum för järntillverkning. Här revolutionerades ståltillverkningen när konsul Göransson smidde ut det första bessemerstålet 1858. Idag är området ett friluftsparadis med bland annat skidspår, vandringsleder, badplats, grillplatser och smådjurspark. Här finns även unik shopping med lokala hantverk.

Hammarby bruk

Historiska byggnader i Hammarby bruk

Redan i slutet av 1500-talet fanns en smedja och hytta i Gästrike Hammarby. Bruket järnhantering hade sin storhetstid under mitten av 1800-talet men 1885 lades järnbruket ner och ersattes av en sulfitfabrik.

Valhalla i Sandviken

Unika besöksmål i spektakulära Järnriket

Järnriket är ett samlingsnamn för ett flertal besöksmål i Gästrikland. Gemensamt för de flesta av dem är dess anknytning till gruvdrift och järnframställning. I Sandvikens kommun ingår flera bruksmiljöer och besöksmål.

Sevärdheter i Sandviken

Hittar du inte det du söker?

Äta & fika
Se & göra
Boende
Evenemang