Gå till Startsida
Sök (mobil)

Bruksmiljöer i Sandvikens kommun

Valhalla i Sandviken

Unika besöksmål i spektakulära Järnriket

Järnriket är ett samlingsnamn för ett flertal besöksmål i Gästrikland. Gemensamt för de flesta av dem är dess anknytning till gruvdrift och järnframställning. I Sandvikens kommun ingår flera bruksmiljöer och besöksmål. Du kan bland annat besöka Högbo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Hammarby och Gysinge Bruk. I centrala Sandviken finns stålindustrin Sandvik, bruksmuseét Smedsgården där du får uppleva hur arbetare och förmän levde under sekelskiftet 1900 och nöjeslokalen Valhalla. I Årsunda hittar du Sörby Gravfält som är ett av Gästriklands största gravfält från järnåldern. I Storvik ligger Wetterlings yxfabrik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., en av Sveriges äldsta yxtillverkare och är du intresserad av tryckkonsten och den grafiska utvecklingens historia är ett besök på Rosenlöfs tryckerimuseum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Kungsgården väl värd spenderad tid.

glashyttan Högbo Bruk

Friluftsliv och hantverkskonst i Högbo bruk

Högbo bruk var under 1600-talet ett centrum för järntillverkning. Här revolutionerades ståltillverkningen när konsul Göransson smidde ut det första bessemerstålet 1858. Idag är området ett friluftsparadis med bland annat badplats, MTB-bana, skidspår, vandringsleder, grillplatser, golfbana Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., padelbanor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., pulkabacke, lekplats och smådjurspark. Här finns unik shopping med lokala hantverk på Sméjohan, Glashyttan, Keramikgalleriet och i Gårdshandeln. På Björk & Berries Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du shoppa skönhetsprodukter som säljs världen över, men som har sitt ursprung i just Högbo. Här finns ett stort utbud av fik och restauranger som Högbo Qvarn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Högbo Brukshotell Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Gruvstugan där närproducerad mat står i fokus. Vill du övernatta finns, förutom hotellet, både vandrarhem Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och ställplatser.

Lokal shopping och häftiga naturupplevelser i välbevarat vallonbruk

Längs Tidernas väg invid Dalälven finner du det välbevarade vallonbruket Gysinge Bruk som under 1800-talet var ett av Sveriges ledande järnbruk. I bruksmiljön, som är en av Sveriges bäst bevarade, kan du ta en historisk promenad och få en hint om hur området såg ut förr. Bland annat finns delar av masugnen kvar, här finns längor av gamla arbetarbostäder och i den gamla byggnaden Krokiga Smedjan ligger nu butiken Benedicks Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som säljer allt från inredning till friluftsprodukter. På Gysinge centrum för byggnadsvård Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du köpa allt du behöver för att fixa hemma. I den obemannade brukshandeln Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du förutom fika, godis och dricka köpa utvalda delikatesser från trakten. På Café Udden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. dukas fika och enklare luncher fram och i Orangeriet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. serveras vällagade måltider. Vill du stanna över natten kan du bo på Gysinge Herrgård Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller Gysinge Wärdshus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Hammarby bruk

Historiska byggnader i Hammarby bruk

Redan i slutet av 1500-talet fanns en smedja och hytta i Gästrike Hammarby. Bruket järnhantering hade sin storhetstid under mitten av 1800-talet men 1885 lades järnbruket ner och ersattes av en sulfitfabrik. I dag kan du uppleva flera äldre byggnader som bevarats sedan storhetstiden. Bland annat finns två herrgårdsmiljöer som beboddes av de olika ägarna under brukets tid men även gamla smedsbostäder, ett brukskapell och duvslaget – brukets gamla arkivbyggnad. De äldre byggnaderna har senare kompletterats med 1950-tals arkitektur av den kände arkitekten Ralph Erskine. Gavlehytteån rinner genom bruksparken där det även slingrar sig stigar kantade av inte mindre än 22 olika lövträd med tillhörande informationsskrifter för dig som vill lära dig mer om arterna.

Sevärdheter i Sandviken

Hittar du inte det du söker?

Äta & fika
Se & göra
Boende
Evenemang