Gå till Startsida
Sök (mobil)

Gysinge

Norrlands sydligaste utpost bjuder på vilda forsar och ett unikt naturarv.

I Gysinge behöver du inte välja mellan naturupplevelse, kultur, och god mat. Här finns allt samlat sedan generationer tillbaka. Kombinera gärna en tur i nationalparken med besök i de små butikerna och på någon av Gysinges utställningar.

Gysinge ligger längst Tidernas väg, 272, mellan Uppsala och Sandviken. Området är utnämnt till Biosfärområde av FN-organet Unesco tack vare de höga natur- och kulturvärdena som omringar oss.

Gysinge Bruk

På den gamla fäbodmarken vid forsen Gysingen grundades Gysinge bruk 1668. Till att börja med producerades krigsmateriel till den svenska armén. Genom att anställa valloner kunde bruket producera stångjärn av hög kvalité. Flera smedjor uppfördes och en av dem står kvar än i dag.

Den första herrgården byggdes på 1750-talet. Det var ett gult träslott i karolinsk stil. På taket stod en klockstapel som idag sitter på orangeriets tak. I början av 1800-talet brann herrgården ner och klocktornet var det enda som kunde räddas.

Under 1800-talet utvecklades Gysinge bruk till att bli ett av de ledande bruken i landet. Dagens herrgård började byggas 1832. Stenslottet i gustaviansk stil ritades av arkitekten Carl Christoffer Gjörwell och tog åtta år att bygga.

År 1900 blev Gysinge först i världen med att tillverka stål i en elektrostålugn. Den Kjellinska ugnen gjorde järnframställningen både enklare och billigare. Ugnen står kvar idag och kan beskådas bredvid Jenny och Mauds brukshandel.

Vandra i Gysinge

För den som bara vill ta en kort promenad passar Granön utmärkt. Många arter som inte växer naturligt i området hittar du på den vildvuxna ön. Stigen går längs vattnet över några pittoreska broar och hela rundan är en knapp kilometer.

Gästrikeleden passerar Gysinge på sin färd mellan Hedesunda och Österfärnebo. Västerut följer du älvstranden genom nationalparken. Efter 6,5 km kommer du till Koversta Gammelby. Här har tiden stått stilla. Byn förblev orörd vid det laga skiftet och därför är Koversta en av få svenska byar som ser ut som de gjorde på 1700-talet.

Gillar du industrihistoria och fin natur är Järnvägsbroarna ett absolut måste när du besöker Gysinge. Bara 600 meter från själva bruket ligger vackra bågbroar som byggdes av Göteborgs Mekaniska år 1900 som en del av järnvägslänken Sala-Gävle. Dessa broar kan vara starten eller slutet av en fin vandring längs älven.

Bo i Gysinge

Säng från hotellet

Gysinge Herrgård

Bo i en ståtlig herrgård med utsikt över bruket. Njut av den vackra miljön och koppla av med en god natts sömn i nyrenoverade rum, med närhet till naturen.

Vitt hus.

Gysinge Wärdshus

Njut av en avkopplande vistelse i genuin bruksmiljö i ett barnvänligt, hemtrevligt och djurvänligt hotell omringad av Nedre Dalälven.

Säng från hotellet

Gysinge Vandrarhem

Ett harmoniskt och nyrenoverat vandrarhem med anslutning till Färnebofjärdens Nationalpark och allt annat vackra Gysinge har att erbjuda.

Säng från hotellet

Camp Gysinge

Naturskönt belägna ställplatser för husbilar och husvagnar med tillgång till WC, dricksvatten och ett strandområde med bryggor, grillplatser och ett brett utbud av bokningsbara aktiviteter.

Äta i Gysinge

Säng från hotellet

Restaurang Orangeriet

Upplev god mat lagat med säsongens råvaror i det ombyggda Orangeriet med anor från 1600-talet.

Bild på tallrik

Gysinge Wärdshus

Frukost, lunch och middag. Njut av hälsosam och lokalproducerad mat på restaurangen i hjärtat av den anrika bruksmiljön i Gysinge.

Bild på tallrik

Café Udden

Här njuter du av en god fika eller lättare lunch i anrik herrgårdsmiljö vid ljudet av den brusande Gysingeforsen.

Göra i Gysinge

Säng från hotellet

Centrum för byggnadsvård

Sveriges första och ledande byggnadsvårdscentrum sedan 1990. Här hittar du allt du behöver för att inreda ditt hem med tidstypiska detaljer.

Vitt hus.

Färnebofjärdens Nationalpark

Färnebofjärdens nationalpark är genom vildmarkskaraktären och det vackra landskapet ett attraktivt område för bland annat vandring och fritidsfiske.

Säng från hotellet

Fiska

Fiska i vacker natur kring historiska byggnader från järnbrukets tid. Med Sveriges sydligaste strömmar med en naturlig harrstam är Gysinge välkänt bland fiskare.

Säng från hotellet

Kanot

Hyr en kanot och upptäck Gysinge från vattnet. Förutom drop-in uthyrning kan du även hyra med utkörning, så ditt äventyr behöver inte starta och sluta på samma ställe.

Hittar du inte det du söker?

Äta & fika
Se & göra
Boende
Evenemang